Vastgoednieuws

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft voor een 2de keer dit jaar beslist tot een rentedaling. Lenen wordt goedkoper!

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft voor een 2de keer dit jaar beslist tot een rentedaling. Lenen wordt goedkoper!

Waarom wordt er door het ECB een rentedaling doorgevoerd?

  • De laatste jaren was er inflatie t.g.v. de corona pandemie, inval in Oekraïne, energiecrisis waardoor renteverhoging door de ECB nodig was om dat in balans te brengen en de inflatie terug te dringen.
  • Hoge inflatieverwachtingen kunnen leiden tot een spiraal van stijgende prijzen en lonen en het is de rol van de ECB om dat in te perken door de rente opnieuw te laten dalen.
  • Sinds 2019 had de ECB geen renteverlaging meer doorgevoerd, recentelijk in juni en september 2024 wel twee renteverlagingen. 
Gevolgen? Kredieten worden goedkoper: rente daalt van 4% naar 3,5 % en tot 3% na onderhandeling met uw bank.
Tips bij uw leningaanvraag:

Tips bij uw leningaanvraag:

  • De schriftelijke simulatie moet alle kosten begrijpen: de som van de maandelijkse afbetalingen, de notariskosten, de schattingskosten, de dossierkosten en de kosten van de eventuele bijbehorende producten zoals een zichtrekening en bepaalde verzekeringen.  

               

  • Schuldsaldoverzekering: vraag aan een externe makelaar naar de beste voorwaarden en leg deze offerte voor aan uw bank.
  • Vraag of je een deel van de hypothecaire inschrijving kunt vervangen door een hypothecair mandaat (kostenbesparend).


  • Benader vooraleer je op huizenjacht gaat je huisbankier maar ook verschillende andere kredietverstrekkers en vraag een schriftelijke simulatie aan zodanig dat je kan vergelijken en deze kan voorleggen.

Bronnen: De Tijd, Website ECB, Test Aankoop