Vastgoednieuws

De renovatieverplichting onder de loep

De renovatieverplichting onder de loep

Voor wie?

Nieuwe eigenaars van energieverslindende woongebouwen (met een EPC-label E of F) worden verplicht om binnen de 5 jaar na aankoop (of andere overdracht(open definitie)) of na vestigen van erfpacht of opstalrecht, de woning grondig energetisch te renoveren tot minimaal EPC-label D. Dit moet bewezen worden met een nieuw EPC.

De renovatieplicht geldt:

  • Bij het vestigen van een opstalrecht of het vestigen van een erfpacht.
  • Bij het verlijden van authentieke aktes van een notariële overdracht in volle eigendom, zoals een aankoop, schenking,...
  • Per akte. Koopt u nu een woning, dan moet u binnen de 5 jaar een bepaald EPC-label halen. Als u deze woning verkoopt binnen deze termijn, moet de nieuwe koper binnen de resterende termijn voldoen aan de eisen waaraan de vorige eigenaar moest voldoen.
  • Voor de feitelijke toestand op het moment van het verlijden van de akte of het vestigen van het opstalrecht of erfpacht. Heeft de eenheid op het moment van overdracht een residentiële bestemming, dan geldt de renovatie verplichting voor residentiële gebouwen. Het maakt niet uit wat de latere plannen zijn met de woning of appartement.
  • Voor een wooneenheid, niet voor een volledig appartementsgebouw, en niet voor collectieve onderdelen (bv. gemeenschappelijke dakdelen, installaties die ook andere eenheden koelen of verwarmen).

De termijn van 5 jaar start op de datum van het verlijden van de authentieke akte of op de datum van het vestigen van het opstalrecht of de erfpacht. Voorbeeld: als de akte verleden werd op 1 februari 2024 dan moet voor 1 februari 2029 aan de verplichting voldaan zijn.

In het Vlaamse regeerakkoord 2024-2029 zijn de onderstaande wijzigingen aangekondigd.

In het Vlaamse regeerakkoord 2024-2029 zijn de onderstaande wijzigingen aangekondigd.

  • De renovatieplicht wordt beperkt tot op het huidige niveau van label D. Het verdere verstrengingspad (dat gepland was vanaf 2028) wordt afgeschaft.
  • De termijn voor de uitvoering van de werkzaamheden om aan de renovatieplicht te voldoen en de termijn om de bewijsstukken bij Ingrijpende Energetische Renovaties (IER) aan te leveren, wordt verhoogd naar 6 jaar (in plaats van 5 jaar).
  • Voor de renovatieplicht bij residentiële gebouwen wordt een genuanceerd handhavingskader uitgewerkt.

Opgelet : De wetgeving moet nog worden aangepast.        

bron: VEKA 8/10/2024